FAQ

Warum sind Tattoos so teuer?

Kratak odgovor – “Dobre tetovaže nisu jeftine, jeftine tetovaže nisu dobre.” – Norman ‘Sailor Jerry’ Collins.

Duži odgovor – Postoji mnogo faktora koji utiču na formiranje cene tetovaže. Vrednost samog umetničkog dela, legitimnost i legalizacija tetoviranja, održavanje visokog nivoa čistoće salona, uklanjanje bio-otpada, kvalitetna oprema, veština samog tattoo umetnika, godine prevedene kao šegrt usavršavajući sve tehničke aspekte tetoviranja, sve su ovo stvari koje treba uzeti u obzir.
Morate shvatiti da i za najprostiju tetovažu je potrebno mnogo toga da bi se uradila kvalitetno. Tattoo umetnik mora da se u potpunosti posveti izabranoj profesiji, možda čak i uz mnogo žrtvovanja, od kojih je i socijalno žigosanje koje je vezano za tetoviranje. Umetnik će se odreći mogućnosti da radi pored tetoviranja i još nešto drugo, a zatim posle dugog šegrtovanja, u mnogim slučajevima će biti onemogućen da radi većinu drugih poslova.
Sam studio mora da ispoštuje mnoge regulative kojima ne podležu drugi zanati i firme. Studio mora da održava nivo higijene kao i zubari, bez mogućnosti donacija od raznih medicinskih organizacija. Počevši od poda, preko zidova, do opreme koja se koristi pri tetoviranju, studio mora da ispuni zdravstvene uslove propisane od strane Ministarstva zdravlja. Tattoo umetnik će koristiti samo najkvalitetnije boje, igle, mašinice, kao i drugu opremu pri izradi tetovaže, a takvi materijali nisu nimalo jeftini. Svaka tetovaža zahteva određenu količinu medicinske opreme za jednokratnu upotrebu, kao što su: hirurški flaster, kapice za boju, folije, hirurški sapuni, čaše, žileti itd…
Poneki će pokušati da smanje svoje troškove, a samim tim i cenu tetovaže, koristeći jeftiniju opremu koja ne ispunjava željene uslove. Ovo je samo jedan od mnogih razloga zašto neke tek uradjenje tetovaže izgledaju bledo i nedovršeno.
Kada razmišljate o slici koju želite da uradite i procenjujete njenu vrednost, molimo Vas da pokušate na sve to da gledate kao i na sve ostale stvari u životu. Na primer ako želite da kupite novi auto, obraćate pažnju na odnos cene i kvaliteta, ali isto tako i procenjujete koliko i kako će Vas taj auto služiti, pogotovu u vremenskom intervalu kada ga recimo bude otplaćivali na rate. Sada kada pogledate da za tetovažu treba da platite recimo dvesta eura, i shvatite da ćete je Vi koristiti (nositi) do kraja života, ona bi vas na mesečnom nivou koštala manje od jednog eura, što je praktično besplatno.
Škrte mušterije možda neće biti svesne svih faktora pri izradi svoje prve ili druge tetovaže, i možda će se voditi isključivo cenom. Ako imalo sumnjate u pouku “Šta platiš, to i dobiješ.” što se tertoviranja tiče, pogledajte http://www.badtattoos.com, i uverite se sami.